Peter

Peter

Peter van de Coolwijk is een jonge ambitieuze vader die graag mensen helpt. Hij is geen grote prater, maar wel handig met zijn handen. Als mensen uit de buurt of familie een klusje hebben, helpt hij ze graag.

Het grote maatje van Peter was mijn vader, zijn schoonvader dus. Het was voor Peter automatisme om mij pa zoveel mogelijk te ondersteunen toen hij ernstig ziek werd. Zo werd Peter stap voor stap een jonge mantelzorger.

De taak van mantelzorger is zwaar. Zeker wanneer je, zoals Peter, een gezin hebt en een drukke baan. Dagelijks ging hij bij mijn vader op bezoek. Hij zorgde dat de juiste pillen klaar lagen, smeerde boterhammen en hielp bij het voeren van de vogels. En ze praatten samen over koetjes en kalfjes en de grote dingen in het leven. Moeilijk, maar heel belangrijk. Peter deed dat, ondanks dat hij geen grote prater is.

Ondertussen is mijn vader overleden. Een groot verlies voor onze familie. Voor Peter hakt het er heel hard in. Als maatje en mantelzorger valt hij nu in een enorm gat. Mentaal heeft dit een flinke impact. Het maakt duidelijk hoe belangrijk ondersteuning is voor mantelzorgers.

Peter is voor mij een held. Hij is één van die mantelzorgers die zich zonder bombarie inzetten voor onze samenleving. Voor mij is hij ook het symbool van al die andere mantelzorgers die Nederland rijk is. Mensen die zichzelf wegcijferen om anderen in hun omgeving te helpen en bouwen aan een verbonden samenleving.

Richard van de Burgt