PvdA bouwt mee aan het regenboogakkoord van COC

PvdA bouwt mee aan het regenboogakkoord van COC

Afgelopen vrijdag vond in de Rode Hoed in Amsterdam het COC Verkiezingsdebat plaats. Ik was erbij om de mening van partijen te peilen enom Lodewijk Asscher te supporten. Een flink aantal partijen nam deel aan het debat, waaronder CDA, D66, GroenLinks, SP en de PvdA. De PVV, DENK en de SGP hadden bedankt voor de uitnodiging om deel te nemen. Zeker opvallend van de PVV die zich graag ziet als homo-rechten partij.

De eerste twee stellingen gingen over discriminatie van LHBTI’s. Zo kreeg het idee van PvdA, D66 en Groenlinks veel bijval om van Artikel 1 van de grondwet uit te breiden. Daarnaast waren eigenlijk alle partijen het wel eens dat het schrappen van het wetsartikel dat ongeveer 80% van de gevallen van discriminatie strafbaar maakt niet wenselijk is. De PVV wil het graag schrappen omdat ze dat vrijheid van meningsuitging vinden. Het gevolg zou zijn dat homodiscriminatie gewoon mag. Dat idee kreeg geen enkele steun op het podium en in de zaal.

Andere onderwerpen die de revu passeerden waren het afschaffen van de geslachtsregistratie, verstrekking van PrEP, meerouderschap en het bespreken van seksuele diversiteit op mbo en PABO.

Lodewijk Asscher kreeg steun van alle andere partijen bij zijn plan om een wereldwijd fonds op te zetten indien Trump besluit om steun aan LHBTI-organisaties in bijvoorbeeld Afrika stop te zetten. PvdA minister Lillianne Ploumen deed eerder hetzelfde voor vrouwenorganisaties, nadat Amerika daar met één handtekening de geldkraan dichtzette voor organisaties die zich inzetten voor veilige abortus en gezinsplanning.

Er was geen sprake van een spetterend debat. Eigenlijk was iedereen het wel met elkaar eens. Mij viel op dat het CDA dit keer een stuk homo-vriendelijker was dan vier jaar geleden. Een goede ontwikkeling. Voorzitter Tanja Ineke was tevreden; een nieuw regenboogakkoord met brede steun is afgesloten.

Richard van de Burgt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *